


MOSCHEEA CAROL I
Moscheea a fost construită pe locul unei foste geamii, Mahmudia (din 1822-1825), la iniţiativa regelui Carol I şi din banii statului roman, între 1910-1913.
Iniţial s-a numit Moscheea Carol I şi ulterior fiind redenumită Moscheea Mahmud al II-lea. Din vechea moschee s-a mai păstrat minaretul în stil maur.
Moscheea Carol reprezintă o îmbinare a stilului egipteano-bizantin cu inserţii arhitecturale româneşti, ce fac din acest edificiu un unicat arhitectonic. Soclul este placat cu piatră cioplită din Dobrogea, din vechea geamie Mahmudia, păstrându-se doar mihrabul (altarul) lucrat în stil maur. Sala de rugăciune e simplă, în religia islamică neexistând icoane, singurele ornamente fiind câteva picturi murale la cupola cea mare şi la cele patru arcade.
Moscheea se compune din 2 părţi: o curte interioară cu doua portice în care credincioşii se pot adăposti şi îşi pot spăla picioarele, înainte de a-şi începe rugăciunea. Suprafaţa totală este de 450 mp, înălţimea cupolei este de 25 m cu diametrul de 8 m, iar înălţimea minaretului de 37 m.
În Moschee este găzduit faimosul covor primit ca donaţie din partea Turciei. Acesta provine din insula Ada Kaleh şi are o vechime de peste 200 ani. Construcţia este din piatră şi cărămidă, exceptând cupola şi minaretul care sunt din beton armat. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, iar uşa de marmură neagră cu încrustaţii de bronz. Coloanele interioare sunt din marmură de Câmpulung (mateias). Vârfurile cupolei şi minaretului sunt acoperite cu versete din Coran, pe un fond auriu, iar restul pereţilor sunt îmbrăcaţi în faianţă galbenă şi verde.
Programul de vizitare al moscheii este între orele 9:30 şi 21:30.
Pentru mai multe obiective din orasul Constanta, puteti consulta sectiunea Ghid turistic Constanta.