

GHID TURISTIC AL STATIUNII DELTA DUNARII

Prezentare | Atractii. Unde iesim? | Poze | Opinii de calatorie turisti | Ghid de supravietuire | Oferte speciale de cazare | Cazare |
Coplesitor este spectacolul pe care ni-l ofera Dunarea pe parcursul salbaticului ei defileu, format la granita sud-vestica a Romaniei, intre Bazias si Drobeta-Turnu Severin.
Si mai ravasitor este insa sectorul Cazanelor: cale de 9 km, Dunarea se strecoara printre peretii inalti ai muntilor Ciucaru Mic (310 m) si Mare (318 m), pe malul romanesc si Mali Strbac (626 m) si Veliki Strbac (768 m), pe cel sarbesc. Latimea Cazanelor Mici si Mari, desfasurate in aval si amonte de bazinetul Dubovei, nu depaseste 150 - 350 m. Odinioara, apele "fierbeau" si se zbateau aici ca in ceaunele si cazanele pescaresti; asa se face ca zona a capatat denumirea de Cazane.
Construirea barajului hidroenergetic Portile de Fier 1, de langa Gura Vaii, intre 1964 - 1971, a dus la inaltarea nivelului apei cu 33 m, rezolvand si problema navigatiei pe Dunare, destul de anevoioase si riscante pana atunci, din cauza stancilor, pragurilor, valtorilor si obstacolelor naturale de tot felul. Din pacate, aceasta interventie asupra naturii a dus la sacrificarea, prin "inec", a unui autentic fragment de civilizatie arhaica ... Pierduta pentru totdeauna sub apele Dunarii este Insula Ada Kaleh, o asezare tipic turceasca, ratacita in mijlocul romanilor! Multe sate au fost stramutate atunci, iar localnicii lor obligati sa-si parasesca vetrele in care s-au nascut.
Zbaterea halucinanta a apelor Dunarii sau alunecarea lor fastuoasa se transforma, pentru orice privitor, intr-un catharsis, intr-un spectacol purificator. Se stie: pentru daci, Dunarea era un fluviu sacru, cu calitati terapeutice. Pentru romani, ea era un fluviu de temut, caci strajuia un tinut misterios si salbatic, despre care auzisera ciudate lucruri ..
Pana la urma, romanii au cucerit tara "nemuritorilor" geti, care se inchinau lui Zamolxe. Marturii ale perindarii romanilor prin regiunea Daciei inca se mai pastreaza in preajma Dunarii: piciorul podului construit la ordinul imparatului Traian de catre arhitectul Apolodor din Damasc, intre 103-105 d. Chr., la Drobeta-Turnu Severin, termele de la Baile Herculane, ruine ale castrelor, urme ale unor antice drumuri, precum cel construit de-a lungul Dunarii, dupa cum atesta Tabula Traiana.
Deasupra frematatoarelor unduiri ale Dunarii, intre Cazanele Mici si Cazanele Mari, se inalta Decebalus Rex - efigia regelui dac Decebal, cu o inaltime impresionanta (40 m), sculptata in ultimul deceniu intr-o stanca de langa punctul de varsare a raului Mraconia in Dunare.
Farmecul granitei de sud a Romaniei este dat si de pitorestilor sate (Belobresca, Pojejena, Coronini, Liubcova, Berzasca, Drencova, Eselnita) care se insiruie de-a lungul Dunarii, de atmosfera inconfundabila a comunitatilor etnice de aici, formate din romani, sarbi, cehi, bulgari, care au stiut sa gasesca calea spre o inedita si fara de conflicte convietuire.
La Bazias - locul de unde Dunarea isi incepe mirabila calatorie prin Romania - soptita curgere a apelor pare a invoca duhul zeului-fluviu Danubius ...
Batranii nu-si vor putea uita niciodata vechile vetre ale asezarilor, pe care au fost obligati sa le parasesca in urma construirii barajului Portile de Fier I. Amaraciunea si melancolia li se citesc pe chip atunci cand ii intrebi de casele lor, pe desupra carora plutesc acum barcile. Dunarea i-a invatat insa sa treca peste toate ...
La Bazias, magia apelor cantatoare pare a se insinua pretutindeni, pogorand cerul pe pamant. Priviti in largul Dunarii, avem impresia sa odata cu ea incepe si se sfarseste totul.
Asemenea imagini ne fac sa credem ca viata nu s-ar putea imagina fara Dunare - habitatul dintotdeauna al oamenilor si vietuitoarelor de aici.
Ca peste tot in Romania, viata satelor de pe malul Dunarii se rostuieste in jurul spatiului sacru al bisericii, care domina de la inaltimea clopotnitei ei imprejurimile.
Odinioara, inainte de a patrunde in primejdioasele Cazane, marinarii se opreau la stanca Babacai, unde se rugau ca sa scape cu bine din aceasta cumplita incercare. Externa curgere a Dunarii este vegheata de umbrele vestigiile de pe malurile ei: Svinita, Drencova, Tricule.
De-a lungul Cazanelor Mari (3.8 km), Dunarea ofera un spectacol de-a dreptul coplesitor. Pentru alpinisti, traseul care ajunge la spectaculoasa pestera Ponicova este o adevarata provocare. Cand apele sunt scazute, pestera este accesibila si de pe Dunare, cu barca.
Inaintea de intrarea in Cazanele Mici, peisajul se largeste brusc: Golful Dubova. O oaza de liniste - Manastirea Mracovia (Manastirea de sub ape), situata pe marginea golfului cu acelasi nume din sectorul Cazanelor Mici.
Pe unul din malurile Dunarii se pastreaza Tabula Traiana, sapata in stanca de romanii care si-au croit drum pe aici spre Dacia. La varsarea raului Mracovia in Dunare se inalta impresionanta efigie a regelui Decebal (cu o inaltime de 40 m si o latime de 25 m).
Exista vreun turist care sa poata uita farmecele exotice ale Dunarii, dupa o vacanta petrecuta pe malurile ei?
Locuitorii satelor care se insiruie de-a lungul drumului Dunarii (romani, cehi, bulgari, sarbi) au desprins cu timpul calea armoniei.
Dunarea este neobosita in metamorfozele ei de la o clipa la alta. Oglindirea cerului in apele-i zbuciumate, unduirile cand de clestar, cand rubinii, umbrele adancurilor ... trebuie sa fii mereu la panda ca sa surprinzi toate astea.