

GHID TURISTIC AL STATIUNII MAMAIA

Prezentare | Atractii. Unde iesim? | Poze | Opinii de calatorie turisti | Ghid de supravietuire | Oferte speciale de cazare | Cazare |
Statiunea Mamaia, perla litoralului romanesc al Marii Negre, s-a dezvoltat in lungul cordonului de nisip cu o latime de circa 500 m, care separa apele sarate ale Marii Negre de apele dulci ale Lacului Siutghiol (numit si Lacul Mamaia).
In partea de sud, statiunea este legata de orasul Constanta, aflandu-se practic in prelungirea sa.
Catre nord, peste podul rutier construit peste Canalul Poarta ALba - Midia - Navodari, statiunea Mamaia este legata de orasul Navodari.
- Plaja statiunii Mamaia are o lungime de aproximativ 10 km, de la Pescarie si pana la Hanul Piratilor.
- Latimea plajei variaza intre 100-200 m, in partea de nord si 50-100 m, in partea de sud.
- Nisipul - Plaja are o panta foarta lina si este acoperita cu nisip cochilifer foarte fin, cu o grosime de circa 3 metri.
Nu exista pietre pe fundul apei, iar briza racoreste permanent plaja, ceea ce face ca Mamaia sa fie, in prezent, una dintre cele mai cautate statiuni litorale.
SCURT ISTORIC - INFIINTAREA statiunii, precum si DEZVOLTAREA acesteia
Amenajare:
- Statiunea Mamaia este o statiune foarte tanara. Amenajarea ei a inceput in 1905.
- Vechea plaja se gasea in partea de sud a orasului, intr-o zona cu vegetatie abundenta, dar contructia noului port maritim a impus mutarea acesteia. In acel moment, perisipul Mamaia era o zona pustie, cu dune de nisip care ajungeau pana la 7 metri inaltime. In capatul sau nordic este situat si in prezent SATUL MAMAIA, care la acea data era doar o asezare modesta de pescari.
- Primul an de functionare - primul an in care a functionat statiunea a fost 1906, in acel an fiind construit si dat in folosinta Pavilionul de Bai, alcatuit din doua pavilioane lungi, terminate cu cate un foisor, fiecare cu cate 56 cabine. De asemenea, in acel prim an de existenta, au mai existat si 45 de gherete pe rotile pentru barbati si 35 pentru femei.
- Inaugurarea oficiala a statiunii a avut loc la 22 august 1906, cand doua trenuri au strabatut drumul Constanta - Mamaia intr-o ora si jumatate. Gara Mamaia era amplasata in zona actualului restaurant Tic-Tac.
In primul sau an de existenta, statiunea a fost vizitata de nu mai putin de 45 000 de turisti. Abia in 1913 se construieste un parc si apar si cateva vile mici.
Dezvoltarea statiunii pe parcusul anilor:
- La 15 august, in anul 1935 se construieste Cazinoul precum si prima vila mare, cu regom de hotel, vila Albatros. Primul mare hotel al statiunii a fost "Grand Hotel Rex", cu o capacitate de 114 de camere.
- in 1959 este construit un prim ansamblu hotelier, cu o capacitate de circa 10 000 de locuri care cuprinde hotelurile: Modern, Palas, Central, Pelican.
In nordul zonei Cazinou, centru de atunci al statiunii, in acelasi an, 1959, se inalta hotelurile Tomis, Midia si Histria.
Primele hoteluri de 8-10 etaje, perpendiculare pe faleza, au fost Aurora, Meridian, Doina, Flora si Victoria.
- in 1962 sunt deschise si cele doua hoteluri mari cu 14 etaje de la intrarea in statiune, hotel Perla si hotel Parc.
- in 1963, este data in folosinta si cladirea Teatrului de Vara, acoperit in 1980 cu o prelata bicolora.
- in 1966 incepe a doua etapa in extinderea statiunii cu deschiderea hotelurilor Siret, Bicaz si Dorna, din nordul statiunii.
- pe 14 iulie 1967 incepe sa emita primul post de radio estival din lume, RADIOVACANTA, post care emitea zilnic, in cinci limbi. Tot in acest an, in apropierea clubului Castel, apar si hotelurile Patria, Unirea, National.
- in 1968 apar si alte hoteluri mari: hotel Riviera cu 14 etaje, hotel Majestic cu 10 etaje, apoi hotel Astoria si hotel Metropol, iar mai la nord, hotel Mercur si hotel Minerva, iar in Satul de Vacanta se deschide complex Bowling, cu sala de jocuri mecanice, popice, mese de biliard si bar.
- in 1969 se deschide restaurantul Cherhana, apoi mai tarziu in 1976, apar si alte restaurante cu specific: Orient, Vatra, Hanul Piratilor.
- in anii 1970 si 1971 este amenajat Parcul SATUL DE VACANTA; incepe circulatia minicarelor, se deschide discoteca Sunquest si se construiesc primele pisicine. Satul de Vacanta va intra in functiune la intreaga capacitate in 1973, cand se incheie si cea de a doua etapa majora in amenajarea statiunii.
- Incepand cu anul 1975, se diversifica foarte mult aspectul statiunii, in paralel cu largirea capacitatilor de cazare, apar noi posibilitati de agrement, sunt construite pe malul lacului Siutghiol mai multe debarcadere (Neptun, Cazinou, Lebada, Pinguin, Mistral, Caraiman), terenuri de tenis, baze nautice pentru practicarea wind-surfing-ului, topogane acvatice.
- in 1978 este deschis hotel Vega, precum si hotel Alcor, in 1979 - hotel Amiral, in 1982 - hotel Ambasador, in 1983 - hotel Savoy si hotel Lido, toate in nordul statiunii.
- in 1985 este deschis popasul turistic Mamaia, situat la 2 km de ultima cladire din nordul statiunii.
In fiecare vara, in aceasta statiune, se desfasoara numeroase manifestari culturale si sportive, cum ar fi: Concursul de muzica usoara "Mamaia", "Serile teatrului antic", Concursul "Miss Litoral", "Zilele filmului de animatie", numeroase spectacole de opera, opereta, teatru, balet s.a. Expozitia de ceramica romaneasca, "Festivalul berii", "Cupa Mamaia" la yahting.
In ultimii ani, prin eforturile depuse de administratia publica locala, statiunea Mamaia a devenit cea mai atractiva statiune de pe litoralul romanesc al Marii Negre. S-au luat masuri atat in ceea ce priveste aspectul general al statiunii, cat si cel al ordinii si sigurantei turistilor.
In fiecare zi, pe toata durata sezonului estival, aici se organizeaza diferite spectacole, concursuri si manifestari sportive pentru publicul de orice varsta. Cazarea este asigurata in cele peste 100 de hoteluri si peste 100 de vile si pensiuni, la standarde foarte inalte sau in campinguri situate in zona nordica a statiunii.