

GHID TURISTIC AL STATIUNII MANGALIA

Prezentare | Atractii. Unde iesim? | Poze | Opinii de calatorie turisti | Ghid de supravietuire | Oferte speciale de cazare | Cazare |
Mangalia - oras aflat in extremitatea tarii (judetul Constanta), la tarmul Marii Negre, la 0 - 10 m deasupra nivelului marii, la 44 km sud de Municipiul Constanta, la sud de paralela 44 lat.N, la aceeasi latitudine cu statiunea franceza Nisa.
Populatia orasului la 1 iulie 1991 era de 43.374 locuitori.
Statie terminus de cale ferata, Mangalia, nume provenit din greaca bizantina (Pangalia sau Pancalia - "cel mai frumos" - mentionat in secolul al XII-lea pe o harta aparuta la Pisa) este statiunea cea mai sudica de pe litoralul romanesc al Marii Negre.
Mangalia a aparut pe locul unde in antichitate exista un infloritor oras grec - Callatis (intemeiat de colonistii greci din Heraklion in secolul VI i.Hr).
Clima marina este moderata (temperatura medie anuala de 11.2 grade C), cu veri fierbinti (in luna iulie temperatura medie depaseste 22 grade C) si ierni blande. Alaturi de Baile Herculane, Mangalia este localitatea din tara unde iarna se inregistreaza temperaturii medii pozitive.
Aici primavara se instaleaza timpuriu, dar este racoroasa, iar toamna dureaza mult si este frumoasa. Vara, nebulozitatea este redusa (in jur de 25 zile insorite intr-o luna calendaristica), soarele stralucind 10 - 12 ore pe zi. Precipitatiile sunt modeste, sub 400 mm anual. Vara, briza marina este puternica. Factorii de cura naturala sunt: apa marii, care este clorata, sulfatata, sodica, magneziana, hipotonica (mineralizare 15.5 g); apele minerale sulfuroase, clorate, bicarbonatate, sodice, calcice, mezotermale (21 - 28 grade C), provenite de la izvoarelor din partea de nord a orasului, din zona plajei dintre statiunile Saturn si Venus; namolul sulfurosde turba, care este bogat in minerale si este extras din mlastinile din nordul orasului (se apreciaza ca exploatarea acestuia sa dureze vreme de 250 de ani); clima marina bogata in aerosoli salini si radiatie solara.
Toate acestea au un efect intaritor asupra organismului uman.
Statiunea dispune de o plaja intinsa, cu nisip fin, permitand aerohelioterapie si thalasoterapie, percum si de diguri inalte, unde exista un microclimat propice pentru inhalatii de aerosoli salini cu proprietati terapeutice.
Statiunea este recomandata pentru petrecerea vacantei si pentru tratamentul bolilor degenerative, inflamatorii si reumatic - diatritice (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza si poliartroza, dureri ale articulatiilor urmare unui reumatism articular acut sau unor infectii, spondiloza anchilozanta, artropatie, psoriartrita scapulohumerala), al bolilor sistemului nervos central si periferic (paralizii posttraumatismale sau pareze ale membrelor, polineuropatii urmare unor faze acute, sechele ale poliomeliei), al bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica) si al anumitor boli dermatologice (la sfatul medicului), respiratorii (astma alergica, traheobronsita, bronsita cronica), cardiovasulare (varice incipient, sechele ale flebitei etc.), endocrinologice, ORL (rinofaringita cronica, laringita cronica, alergie nazosinusala) etc.
Statiunea are doua baze de tratament moderne:
- un hotel la Mangalia (cu peste 500 locuri in camere de doua paturi), dotat ci instalatii de tratament proprii (patru bazine pentru kinetoterapie cu apa sulfuroasa, o sectie pentru electroterapie, doua sectii pentru hidroterapie, o sectie pneumoterapie, sali de gimnastica medicala si saloane pentru masaj, cabinete de geriatrie, laboratoare pentru analize si investigatii, cabinete pentru acupunctura, bazine cu apa de mare incalzita etc.)
-Sanatoriu balnear pentru recuperare. Acesta are numeroase sectii, care, prin dotarea excelenta, permit tratament zilnic pentru 500 persoane.