


S-A REDESCHIS RESTAURANTUL TATARESC ANTIK DIN STATIUNEA NEPTUN
S-a redeschis restaurantul tataresc ANTIK precum si cafeneaua EFENDI din statiunea Neptun!
Ceva aparte, ceva care te detaseaza de cotidianul zilnic, ceva care aduce un farmec aparte unei clipe pe care te hotaresti sa o dedici unei persoane speciale sau chiar tie insasi.
Cafeneaua, fondata in anul 1995, aduce spiritul tataresc mai aproape de turistii care viziteaza litoralul Marii Negre.
Puteti regasi aici traditiile si obiceiurile tatarilor, gustand din gustosul siborek. Povestea acestuia s-ar putea rezuma asa:
- tatarii, fiind un popor migrator, consumau foarte multe mancaruri din aluat cu diverse umpluturi. Reteta aluatului de siborek este mostenita din batrani. Aluatul se portioneaza in forma unei bile si se intinde cu oklau – facaletul, pana ia forma unui cerc. Carnea, de vita, se toaca cu doua cutite manuite cu indemanare intr-un anumit fel, dupa care se amesteca cu ingrediente si condimente speciale. Astfel pregatita, carnea se intinde pe jumatate de foaie de aluat, se impacheteaza in forma de semicerc, se apasa marginile pentru a se lipi aluatul, dupa care se prajeste in ulei. Este recomandata servirea acestuia, fierbinte si fara tacamuri (adica cu mana). Secretul (reteta in detaliu), precum si indemanarea vor ramane intotdeauna in sanul familiei si se transmite din generatii in generatii, ca o traditie impamantanita si foarte bine conservata.
Noi ramanem cu gustul deosebit si aparte ale produselor tataresti, care ne conduc papilele gustative pe culmile placerii maxime.
Nu puteti rata nici incercarea cafelei la nisip. Aceasta este o caféa aparte fata de cafeaua preparata la flacara sau la expresor. Cafeaua se macina foarte fin pentru a forma caimac-ul si se prepara in ibric de cupru pe nisip incins. Batranii o serveau insotita de o bucatica de rahat si de un paharel cu apa. Dupa ce serveau cafeaua, intorceau ceasca in jos pe farfurie si in zatul imprastiat pe maginile cestii, obisnuiau sa ghiceasca. Daca nu va este frica de trecutul si viitorul dvs, puteti incerca aceasta practica.
Pentru iubitorii de istorie si pentru cei care doresc sa-si improspateze sau sa-si imbogateasca cultura generala, vom expune un scurt istoric al etniei tatare:
- tatarii constituiau tribul cel mai numeros din masa de triburi mongole, care traiau din timpuri stravechi in stepe inalte din sud-estul lacului Baikal, din Asia. Fiind un neam aspru si razboinic, calit in lupte, renumitii calareti, sunt in acelasi timp oameni harnici, cu simtul onoarei si cu mare respect pentru parinti si varstnici, pastratori ai obiceiurilor si traditiilor religioase si culturale dobandite de-a lungul existentei lor real istorice.
Imperiul lor faurit in goana cailor “Hoarda de Aur”, 1223 – 1502 sau Imperiul lui Ginghis-Han, nu mai putea fi administrat “de pe cal”, asa ca, in Evu Mediu, a ocupat arii intinse ale Rusiei de azi – vecinatatea fluviului Volga, Crimeea de astazi si sudul istoric al Basarabiei sau Tinutul Bugeacului. Hanatul Crimeei si-a pastrat independenta pana la 1783. In pragul istoriei moderne, tatarii si-au pierdut entitatea statala, rezistand insa lingvistic, cultural si religios.
In prezent, in lume traiesc in jur de 12 – 13 milioane de tatari, in principal in Turcia, Germania, Canada si Olanda.